szerda, február 17, 2016

Menet közben

A Bluetooth 90%-on áll, mivel kellene egy némítható erősítőt méretezni amihez nem sok kedvem van. Rendeltem egy ilyet eBay-ról, de az meg túl erős, úgyhogy marad majd a manuális méregetés. Működik így is a rendszer, de halk. Nem hallgathatatlanul, de annyira fel kel tekerni a hangerőt a rádión, hogy ha véletlenül CD-ről visszavált(ana) rádióra akkor az iszonyat hangerővel ordít.
Közben elkészült egy "mini" változat ami jack-on keresztül veszi a hangot (szintén halk), de ezzel már elboldogulok. Lehet kihangosítónak is használni (mikrofonnak a mobil-ban lévőt használja ilyenkor)
Alkalmasint csinálok egy bejegyzést a kis kütyüből.

Közben (mert miért is ne) belefogtam egy érdekes projekt-be: egy vasalós gyöngyöket színek szerint szétválogató automatába. Sok érdekes kihívás volt már eddig is vele és még van is hátra, sokat fotóztam, videóztam, ha időm engedi, arról is elkezdek egy bejegyzés sorozatot, csak... nehezen férek a billentyűzethez. :)


És egy gyors kísérlet is a csőben van: Egy régi, scanner-ből kibányászott digitalizáló rúd megvezérlése arduino-val (egyrészt az rgb led-et megvezérelni, plusz a digitalizáló csíkból is adatokat kinyerni)

És végül egy idézet, amit már egy ideje kerestem, Bob Widlar- al és a Widlarizálással kapcsolatban:

We still have a sign around our lab, "This is not a black-smith shop." But there were times when Bob would discover he had wasted a day or two, just because one bad part had screwed up his circuit. He would bring this bad part -- a capacitor, a pot, a transistor, an IC, or whatever -- over to the vise and lay it on the anvil part. Then he would calmly, methodically beat it with a hammer until the smallest remaining part was indistinguishable from the dust on the floor. Then he would go back to work and get the right answer. He explained that it makes you feel much better if you do this, and, you know that bad part will never come around again and goof you up. He was right. And I recommend that you join me in doing this "Widlarizing" when a bad component fools you. You will feel a lot better.


Még mindig van egy táblánk a laborban: "Ez nem egy kovács műhely". De voltak idők amikor Bob rájött, hogy elvesztegetett néhány napot csak azért, mert egy alkatrész elrontotta az áramkörét. Ilyenkor átvitte azt az alkatrészt -- egy kondit, egy potmétert, egy tranzisztort, egy IC-t, bármit -- a satuhoz és rátette annak az üllő részére. Utána nyugodtan, módszeresen addig verte egy kalapáccsal amíg annak legapróbb részét sem lehetett megkülönböztetni a földön lévő portól. Utána visszament dolgozni és rájött a megoldásra. Úgy magyarázta, hogy jobban érzed magad, ha ezt teszed, és tudod, hogy a rossz alkatrész soha többé nem akad a kezed ügyébe és nem fog bolonddá tenni még egyszer. Igaza volt. És én is ajánlom, hogy te is használd a "Widlarizálást" ha egy rossz alkatrész megtréfál. Sokkal jobban fogod érezni magad.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése