kedd, május 25, 2010

Ekler a Szpikán

Nos. Megérkezett amire izgatottan vártam: az NPS-en keresztül letölthető már egy ideje (legalábbis Pannonos készülékekre) az Android 2.1-es oprendszere, kódnevén az Eclair. Feltettem szinte egyből (hack-elt ROM-okat céges telefonra ugye nem variálgatunk, úgyhogy ezt ki kellett várni) és kicsit használtam, hogy némi tapasztalattal szolgálhassak egy Galaxy Spica felhasználó szemszögéből.
A 2.1 (pontosabban a 2.0 újdonságai) a következők:

Több Account
Több gmail, exchange, sőt elvileg bármilyen (már láttam Last.fm és facebook accountot is ott!) account is felvehető. Ez teljesen jó. Az email kliensben is váltogathatunk az accountok között, minden remekül működik.

Címlista
A címlistában (ami sajnos kicsit lassabban megy érzésre) most már látszanak a kontaktok fényképei is, és a fényképekre kattintva feljön egy ikon-sor ahol a különböző "csatornákat" érhetjük el. pl: hívás, sms írás, email küldés, GMaps/igo indítása a kontakthoz tartozó cím(ek)hez, instant üzenet küldése (msn, icq, skype, etc). És végre megjelentek az olyan mezők is mint Becenév, születésnap, az instant üzenet küldéshez szükséges címek. Viszont normális csoport kezelés még mindíg nincs. GYÁÁÁÁSZ!

Keresés
Most már elvileg lehet keresni az sms-ek között is a beépített keresővel (bár ez nekem nem nagyon akar működni)

Fényképező
a 2.1 nagyon sokat lendített a fényképező részen, viszont a Spica-ban lévő hardware az SZAR. Nincs mit szépíteni rajta. Az oprendszer már tudná kezelni a beépített vakut, ami ugye nincs a gépben. Van már digitális zoom-unk ami ugye minek, vannak különféle szín effektek, téma beállítások, makró fókusz ... mindhiába. Ráadásul még mindig úgy tűnik nekem, hogy külső progikból indítva (pl: barcode scanner) az elején egyszer mér fényerőt a kamera aztán nem (vagy csak nagyon-nagyon-nagyon lassan) követi a fényerő változásokat. Ergo, ha nem egyből a tárgyra nézett a kamera, amikor elindítottuk az app-ot, akkor már léphetünk is ki, és indíthatjuk újra ...

Billentyűzet / multitouch
Aszongyák, hogy "improved layout" bár nekem nem tűnik fel a változás, az oprendszer végre tudja a multitouch-ot kezelni, kár, hogy a Spica hardware nem képes rá. A Landscape módban történő gépelésnél előjövő idegesítő szaggatásokat úgy tűnik sikeresen kijavították.

Böngésző / naptár
A böngészőben sok mambojambo változott (most már az url-bar-ra kattintva szerkeszthető a cím, a könyvjelzőkhöz thumbnail (kis kép) tárolódik, dupla tapicskolással lehet zoomolni), érdemi változás a html5 és a flash támogatása.
A naptárban is történtek változások (végtelen ideig lehet görgetni a naptárat, lehet meghívni embereket egy naptár eseményre, a meghívott emberek státuszait mutatja a naptár, ilyesmi.

Bluetooth
Bluetooth 2.1-es profil, és vééégre tudunk file-okat küldeni és fogadni a kékfog segítségével.

Már eddig is írtam pár szomorú tényt, de akkor még folytatom:
- A WiFi kapcsolat elveszik kb 10-20mp után ha kikapcsoljuk a képernyőt (hiába van Never-re állítva a "wifi sleep" settings). Ilyen BÖSZMESÉG nem volt 1.5 alatt.
- Nekem idegesítő, hogy a beépített ébresztőt nem lehet egyből elérni, csak a Clock alkalmazáson keresztül. (előbb megnyílik nagyban az óra és ott tudom állítani az ébresztőket .. ez idegesííít)
- Kedvenc ébresztőórám a Smart Alarm Clock túl érzékeny lett és így nem érzékeli jól a R.E.M. fázisokat. (sajna a program fejlesztése úgy tűnik leállt, pedig nekem nagyon bejött. csak reménykedhetek, hogy valamikor kijavítja a fejlesztő)
- Hihhetetlen, továbbra sincs billentyűzár a készüléken. Így ahogy mondom.
Tettek az oprendszerbe olyat, hogy bármelyik gombra "feléled" a kijelző, jelzi, hogy billentyűzár van, és iphone-osan egy ikont kell ujjal elhúzni balról-jobbra, hogy feloldja. Ez fasza is lenne, ha a "hagyományos" keylock-nak nevezett gomb sima hosszú nyomásra nem oldaná fel a készüléket, vagy ha a letesz/kikapcsol gombot hosszan nyomva nem jönne elő az a kis menü amivel lezárt állapotban is(!!!!) ki lehet kapcsolni / el lehet némítani / repülő üzemmódba lehet tenni a telefont csupán a hardware gombok (igen, amik a táskában vagy zsebben megnyomódhatnak) segítségével.
- A homescreen (ahova az ikonjainkat rakjuk ki) nagyobb ÉS kisebb is. Ezt úgy sikerült az Androidnak elérnie, hogy most bár 9 ilyen képernyő lehet (a régi 3-al szemben), viszont az alsó négy ikon fix (minden képernyőn ugyanaz). Sorrendjük cserélhető, de, hogy mi legyen ott az nem (vagy csak én vagyok béna). Egyenlőre én a Home++-t használom mint alternatíva, de ez sem az igazi.
- Már lehet, hogy más is találkozott a "Low On Space" üzenettel (lehet 1.5 alatt is, nekem ott még nem volt ennyi alkalmazásom) ami akkor jön elő, ha már csak kb. 16 mega szabad hely van az alkalmazás memóriában (ami gyárilag 140 mega). Nálam is előjött, oké mondom, majd törölgetek ha ráérek. Nade nem így van ám. Ha kijött ez a kis ikon, akkor se sms, se email, se alkalmazás letöltés .. SEMMI. kézifék behúz!

Na, legyen egy kis pozitívum is a sok (számomra szomorú) negatívum mellett:
Sok előre telepített alkalmazás újra lett írva, így használhatóbbak, látványosabbak lettek. Ilyen pl a Google Earth (Maps) amiben több réteget feltehetünk (pl : google maps-ban eltárolt pontjaink, wikipedia cikkek, ilyesmi). Lehet (elvileg) animált hátteret feltenni (bár nem sok értelmét látom). Lehet diktálni is a gépnek (bár csak angolul és eléggé zaj-érzékeny a rendszer ahogy olvastam).
A GMail kliensben megjelent az "undo" lehetősége (véletlenül törölt vagy átcímkézett leveleket egy kattintással vissza lehet állítani. Továbbá, ha a név bal oldalán lévő pöttyre kattintunk, akkor feljön a kontakthoz tartozó bar a sok lehetőséggel (mint a contactlist-ben a képre kattintva).


Némi reményt (és újabb várakozással teli időt) ad a Google bejelentése, a 2.2-es Android (FroYo avagy Frozen Yoghurt) eljövetele (bár kérdéses, hogy a Spica megkapja-e majd, erről egyenlőre semmi infó). Remek dolgok lesznek benne. Többek között:

- Nagyon jó lesz, hogy végre lehet alkalmazásokat telepíteni az SD kártyára is, így nem leszünk a 140 megába bezárva :) Oké, így lehet, hogy lassabban fog 1-2 alkalmazás elindulni, de a játékok, fun progik, tool-ok amik nem szükségesek napi szinten szépen el fognak ketyegni az SD-ről.

- Lesz közös backup interface, vagyis elvileg minden program adata egy közös backup rendszeren keresztül lementhető lesz (most is vannak ilyen progik, de nem tudják generikusan az összes programot lementeni, csak amihez ők megírták az illesztést)

- A Market-ben egyszerre le lehet frissíteni majd az alkalmazásokat (hacsak nem változott a hozzáférési igényük), így nem kell egyesével végigböködni őket. (plusz lesz automatikus update is)

- Exchange kiterjesztés: pinkódos hozzáférés védelem (amit az exchange adminok is kötelezővé tehetnek), Távoli törlés, Calendar támogatás, Automatikus felderítés és a globális címlista elérése. Ezeket csak leírom, de mivel én nem használom az exchange-et a mostani gépen, ezért nincs sok tapasztalatom ezzel.

- Beépített hibajelentés a fejlesztők felé. Ez érdekes lesz, mivel így, ha bármi hiba van, egyből a fejlesztőnél lesz erről egy jelentés, hogy mi történt, milyen készülékről, stb. (gondolom én)

- Tethering (mobilnet megosztás) WiFin és/vagy usb-n keresztül. Bár a wifin keresztülire szerintem nem lesz képes a Spica hardware-e, de ki tudja.

- lesz galéria kiterjesztés, ami a spicasokat valszeg megint nem fogja érinteni, mert multitouch stuffok vannak benne.

- több nyelv közötti váltás a billentyűzetnél (swipe-olni kell a space-en, hogy váltsa a nyelvet, nemtom ez kit érint, főleg, hogy ha jól látom akkor csak latin nyelvekkel fog menni)

- Lesz Stream lejátszás natívból
- Hanghívás a bluetooth füles segítségével (na erre kííííváncsi leszek)
- Névjegy megosztása telefonok között bluetooth-on


Summa summárum: a 2.1-es update nekem nem hozott olyan újítást (kivéve landscape bill bugfix) amit a napi használatban alkalmaznék, viszont hozott pár olyan bugot ami miatt azon gondolkozok, hogy visszaállok 1.5-re amíg nem jön ki a 2.2 (vagy nem lesz valami közbenső hibajavítás)

Ennyit mára a technika és tudomány csodálatos világából :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése