hétfő, november 02, 2009

Látók között a vak a király.

Vasárnap elmentünk még a Láthatatlan kiállítás-ra. Kicsit félve indultam neki, mert néha parázok a sötétben. Előre lefoglaltuk a helyet. A kiállítás két részből állt. Az elsőben megismertettek minket különböző eszközökkel ami segít a gyengénlátóknak. Kipróbálhattuk a Braille írógépet, elmesélték, hogy hogy működik a brei abc, láthattuk, hogy hogyan használnak számítógépet, milyen játékaik vannak, satöbbi.
Ezután jött a "kirándulás". Ez több, a fénytől teljesen elzárt szobákból álló rendszer volt amin keresztül Szabolcs kísért minket. Imádom a srácot. Hihhetetlen jókedvvel és hozzáállással mutatta be nekünk azok helyzetét akik nem látnak. Hogy mennyire sok mindenre kell figyelni, hogy mennyire meg kell bízni másokban. Mivel én mindíg poénkodok mindenen, legyen az az én vagy bárki más baja, ezért már a kocsiban beugrottak ezzel kapcsolatos szóviccek amiket persze bunkóság lett volna elsütni, de Szabolcs kikészített. A vakolástól a vakablakon keresztül a "vigyázz, ott mögötted" és a "bocsánat, nem láttam"-ig mindenféle geget, poént és lehetséges szófordulatot elsütött. Esküszöm majdnem becsurrantottam a röhögéstől :D
Több helységben jártuk amik több életközeli szituációt mutattak be. Az első ilyen egy kis szoba volt ahol a falakon különféle szerszámok (kasza, kapa, gereblye) voltak felakasztva (természetesen nem hegyes és nem éles állapotban). Innen mentünk át egy hídon egy kis táborba, ahol volt tűzrakó hely, bogrács, egy kisbalta a földbe állítva, padok. A következő terem egy kis szoba volt ahol volt egy nagy asztal, azon (és a falakon) különféle tárgyak (kulacs, prakker, borz bunda, olajlámpás). Ezután átmentünk a "városba" ahol volt útfelbontás, volt piac különféle zöldségekkel, járó-kelő autókkal, különböző táblákkal. Ezután egy olyan helységben ahol az egyik oldalon egy konyha a másikon egy nappali volt felépítve (mind a kettő teljes bútorzattal, részletekkel). Utána a "múzeum" ahol különböző szobrokat próbáltunk meg megérteni pusztán tapintás segítségével és végül volt egy bár ahol lehetett különböző italokat kérni, megnézni a játékgépeket, meg volt ott egy nagy kb 8 személyes kanapé. Valószínüleg sokmindent ki is hagytam, mert hatalmas élmény volt. Mindenkinek ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése