hétfő, október 26, 2009

Humáninterfész.

A napokban komoly változásokat eszközöltem itt az irodában. Többek között felszámoltam a "lounge sarkot" miszerint kivettem a sheggem alól a kanapét és visszatértem a hagyományos irodai székhez. Ezután valami mágikus erő hatására úgy döntöttem, hogy az én trusty-old, még mindíg tökéletesen működő, ergonómikusan osztott, 10 éves(!), ólombetétes(!), bár kicsit zajos billentyűzetemet lecserélem valami korszerű usb-s nyomkodóra.
Aztán kiderült, hogy ez mégse lesz olyan egyszerű, merthogy nekem "elvárásaim" vannak. :) Egyik háklim, hogy az insert-home-pageup-delete-end-pagedown hatos billentyű a kurzor gombok fölött kis szünettel helyezkedjenek el két sorban. Manapság rengeteg olyan bill van amin ez két oszlopban van megoldva, vagypedig rá van tolva a kurzor gombokra, de amíg lehet nekem megfelelőt kapni addig én olyat akarok! :)
Szóval ez az egyik, a másik az, hogy halk legyen, "kellemes" legyen megnyomni, nameg fotnos, hogy usb-s legyen. (a fennt említett unikey kwd-306-oson még a ps2 előtti DIN csatlakozó van gyárilag ezért egy DIN->PS2 és PS2->USB láncon keresztül használtam. "plusz pontokért": ergonomikus szeparálás, Vezeték nélküli kivitel, Multimédia gombok, usb hub funkció. ÉS LEGYEN OLCSÓ!
Kollegáimtól begyüjtöttem egy párat, és behoztam az otthoni "elfekvő" billentyűket. Nyomogattam őket volt amit az első szó leírása után visszaadtam, és volt egy ami "észrevétlenül" nálam maradt pár napig. Ez a (nagyon tudományos nevű és futurisztikus megjelenésű) Samsung pleomax pkb-7000x volt. Multimédiás, usb-hubos, puha/halk gombok, viszont túl fehér és ilyen akril borítás van rajta amitől olyan ... fura.
Körbejártam a médiamarkt-ot, az auchan-t, a teszkót és rá kellett ébrednem, hogy osztott és vezeték nélküli gombok 15e és fölött indulnak, annyit meg nem adok érte :(. Viszont megtaláltam ezt a pleomax-ot 5000-ért az auchanban, de volt mellette egy jópofán kinéző bill a madaras-teszkó saját névjegye alatt 3000-ért. Sikerült ott kibontani (nagyjából) egyet, kicsit bökögettem, jónak tűnt. Mivel zsidóskodok mostanában mindenen, ezért megvettem azt. Hazavittem, rádugtam a gépre elkezdtem dolgozni és rögtön az első CTRL gomb "vakon" megérintéskor (nekem ez a "keresd a gombot a bal alsó sarokban" parancs) feljött az outlook express. mondom WTF? aztán rájöttem, hogy az üzletben még "faszányosan design-os"-nak tűnő, a billentyűzet két oldalán futó multimédia gombok úgy helyezkednek el, hogy a ctrl mellett van egy email gyorshívó gomb, és az escape mellett pedig egy suspend. Már előre láttam, hogy vad fejlesztés közben szétcsapkodom a billentyűzetet mert egy escape helyett leállítom a gépet.
Pánik szerüen felhívtam az Auchant, hogy mi a teendő ilyenkor, mire mondták, hogy nem kötelesek visszavenni csak azért mert "nekem nem jött be", de menyjek be, megnézik mit tehetnek. Ma reggel bevittem és meglepetésemre minden zokszó nélkül készségesen visszavették, kifizették a teljes vételárat én meg bementem megvettem a pleomax-ot és most boldogan nyomkodom :)

Halkan jegyezném meg, hogy egyre erősebben vonzódom a samsung pc alkatrészekhez. Jelenleg 3 samsung monitor előtt ülök, négy samsung winyó és két samsung bill van a környezetemben és mindegyik megfelelt eddig a "viszonylag olcsó, viszont jó" kritériumoknak anélkül, hogy ez élettartami problémákat okozott volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése