csütörtök, szeptember 09, 2010

IIS

Már őrlődök egy ideje az alábbi problémán:
Van otthon egy állandóan futó gépem ami rá van kötve a netre és fut rajta egy(két) program ami egy adott porton egy webszervert üzemeltet (webcamxp, utorrent-webui, stb).
Namost, eddig az volt a megoldás, hogy az adott a portot kiengedem a router-en és portforwardolom a benti gépre ami szép és jó, de ha egy szigorú tűzfal mögül akartam elérni akkor már nem tudtam, hiszen ott a port ami korlátoz, ezért már régóta vágyok egy olyan megoldásra, hogy pl a "http://otthonigepem/webcam" url az otthoni szervergépen futva a "localhost:8010"-ből adná vissza a tartalmat.
Namost vagy nem tudtam megfogalmazni a kérdésemet jól, vagy az ismerőseim se ismerték az alábbi dolgot, de van rá megoldás. A neve: url rewriting és Reverse proxy.
Semmi mást nem kell csinálni hozzá, mint az IIS7 alá feltenni az URL Rewrite modult, plusz a reverse proxy-hoz az Application Request Routing -ot és pár kattintással már beállítható a fent leírt elérés.
Sőt. Nem is szükséges, hogy a "továbbhívás" azon a szerveren legyen, lehet akármilyen címre továbbküldeni a hívást (így megy ki most a kölcsönkapott IP kamera képe is).
Az URLRewrite és az ARR azonban ezeknél még sokkal többre is képes (url manipuláció a továbbhívások között, stb), de azt egyenlőre nem fogom kihasználni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése