kedd, március 24, 2009

Tudatosság

Egy érdekes beszélgetés alatt feljött a hatodi érzék projekt témája, ami egy mellkasra függesztett kamera és mini projektor meg egy számítógép és internet kapcsolat elegye. A kamera felismeri pl a terméket ami előtte van, a hozzá tartozó internetes oldalról letölti az értékeléseket vagy egyéb infókat, és a kis projektor pedig közvetlenül a termékre vetíti, ezáltal teremtve meg a közvetlen összeköttetést a neten tárolt tudás és a való világ között. Videó az előadásról. Aztán egyet csavarva rajta, mondtam, hogy az még faszásabb lesz amikor ez csk egy szemüvegbe lesz beleépítve. Nem a vakvilágba vetít mindenhova a projektor, hanem csak én látom, viszont én az adott tárgyon-emberen vagy körülötte látom azokat az infókat amiket csak akarok. És jött a tovább lépés (mint ahogy a nő is mondta az előadás végén), hogy mi van, ha egy ilyet a szem-idegre ültetnek? ott a "kamera" és a "projektor" egyben.
Aztán eszembe jutott, hogy ez nem elég gyors, hiszen az információkat megfelelő képpé, szöveggé kell alakítani, majd azt az agyunk olvasná el és látná, viszont ez lássuk be lassú. Sokkal érekesebb lenne ha tényleg érzék lenne ez. Ha az információt Tudnánk, vagyis a szerkezet az agyunkkal közvetlenül közölné és mint tudás jelenne meg. Ergó ha ránézek egy budipapírra (hogy a videóban látott termékre utaljak) akkor egyből tudjam, hogy az a többiek szerint mennyire jó, vagy mennyire nem. Sőt. Így bármilyen tudást elsajátíthatnánk hiszen ott van a közös tudás tárban. És ekkor beugrott, hogy mi is lenne ez. A Borg. Én ugyan nem ilyen fejbe beültethető "gépre" gondoltam (mert azért attól cidriznék, hgoy fúrják a fejem), hanem mondjuk egy olyasmire mint egy "hajráf". Amikor nem akarom akkor nem használom. Bár hamar függeni lehetne tőle, ugyanúgy mint most az internettől. Gondoljuk el. Bármit megtudnánk csinálni anélkül, hogy bármikor tanultuk volna, pusztán azért mert már egyszer valaki rájött, hogy hogyan kell. Nem kellene senkinek iskolába járni, a gyerekek kényszerek nélkül nőhetnének fel.
A dolog árnyoldala persze az lenne, hogy ha rossz kezekbe kerülne a rendszer akkor mindenféle különösebb nehézség nélkül lehetne elhitetni valakivel bármit, hiszen mint exakt tudás jelenne meg a fejében. Pl megyek az utcán és egy szembejövőről "eszembejut", hogy egy sorozatgyilkos akit meg kell ölni (kicsit képzavar), és mondjuk nálam pont van fegyver és csak úgy ledurrantom teljes nyugodsággal, mert tudtam, hogy ezt kell tennem. Pedig lehet, hogy nem. Rengeteg kérdést vetne fel, de tény, hogy ha a napsütötte oldalát néznék, akkor rengeteg mocsok eltűnne a földről sőt, valószínüleg pont az amitől tartunk ezzel kapcsolatban, ami miatt nem lesz ilyen a közeljövőben (mégha a technologia lehetőséget adna is rá)

Rengeteg érdekes tézist lefed ez a témakör, de most ennyi elég :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése